לימודים | מערכת חשיפה לצפון | 13.06.2013

תל-חי פינת הרווארד / אורנה ריין

ד"ר דרור קולודקין-גל שלמד בחוג לביוטיכנולגיה בתל-חי, חקר בפוסט דוקטורט שלו בהרווארד את מנגנוני ההדבקה של וירוס ה-HIV והפך במקרה לשותף לפריצת דרך במחקר סרטן הלבלב, לאחר שהתגלה אצל המנחה שלו גידול גרורתי

לפני כ-13 שנים סיים דרור קולודקין-גל את לימודיו במכללה האקדמית תל-חי, הזיכרונות שלו משנות הלימודים רוויים בנוסטלגיה לתקופה מלאת חוויות לימודיות לצד אווירה סטודנטיאלית צעירה, תוססת וסקרנית. הוא לא דמיין אז לאן תתפתח הקריירה המדעית שלו. “הייתי למעשה מהמחזורים הראשונים של המכללה האקדמית תל-חי, עוד טרם אושר למכללה להעניק רשמית את התואר", נזכר ד"ר גל, “אך לא היה בליבי ספק שהנהלת המכללה תצליח במאבקה הצודק, וכך היה". למכללת תל-חי הגיע גל לאחר ברורים שערך באוניברסיטאות השונות לגבי לימודי תואר ראשון, “נשביתי בקסמה של המכללה מיד. שאיפתי הייתה ללמוד בסביבה מפרה, מעודדת ומצוינת, באווירה נעימה, ואת כל אלו ויותר מצאתי בתל-חי בחוג לביוטכנולוגיה ומדעי הסביבה".

היום אחראי ד"ר קולודקין-גל על תחום מחקר סרטן הלבלב בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים לאחר שעשה פוסט דוקטורט באוניברסיטת הרווארד, בוסטון. שלוש שנות לימודיו בתל-חי, בחוג לביוטכנולוגיה אף שהיה בשלביו ההתחלתיים, היוו עבור הסטודנט הצעיר קרש קפיצה אל עולם האקדמיה והמחקר. “הטבע והנופים הירוקים האופפים את המכללה, היחס האישי והבלתי אמצעי עם המרצים וצוות המנהלה, ומרקם הסטודנטים שהגיע לתל-חי, כל אלו השרו אווירה של שיתוף ולימוד ברמה גבוהה מאוד, המכינה בצורה הטובה ביותר להמשך הדרך", אומר ד"ר גל, "לקראת סיום התואר כבר היו לכולנו כלים בסיסיים והכרחיים להמשיך הלאה, אם לעבודה ואם להמשך קריירה לימודית, רכשנו הבנה מעמיקה, התלהבות והרבה ניסיון, כך שלתואר שני הגעתי מוכן".

בפוסט דוקטורט שעשה בהרווארד, חקר ד"ר גל את מנגנוני ההדבקה של וירוס ה-HIV, “המחקר היה מלהיב ביותר והייתה לנו פריצת דרך מסוימת שאמורה להתפרסם בקרוב", מספר ד"ר גל. יחד עם אשתו, ד"ר אילנה קולודקין-גל, חוקרת תחום התקשורת בין חיידקים ומנהלת מעבדה במכון וויצמן, הם מתרפקים על תקופת המגורים בעיר האוניברסיטאית קיימברידג' הסמוכה לבוסטון, שם גם נולד בנם, יובל. “זו הייתה חוויה יוצאת מן הכלל, אך גם תקופה קשה בה לצערנו הרב מצבו של המנחה שלי – פרופ' נורם לטווין, שהיה איש חם ולבבי, התדרדר במהירות לאחר שהתגלה אצלו סרטן לבלב גרורתי". פרופ' לטווין ז"ל, היה אחד החוקרים הבולטים בבית הספר לרפואה בהרווארד, אשר תרם רבות לחקר וקידום החיסון כנגד HIV, בדיוק לפני שנה נפטר ממחלת הסרטן. “הוא פרסם למעלה מ-450 מאמרים, ביניהם מספר רב של פרסומים מובילים, ואין לי ספק שחיסון עתידי מוצלח יהיה מושתת על תרומתו הרבה לתחום",
אומר ד"ר גל.

כשהוא נשאל כיצד הגיע לתפקידו הנוכחי בהדסה עין-כרם הוא אומר: “עוד במהלך הפוסט-דוקטורט בהרווארד קיבלתי הצעה מפתה, ואף רלוונטית בהקשר לחדשות הרעות על מצבו של פרופ' לטווין". ד"ר גדעון זמיר – מנהל המעבדה לכירורגיה ניסויית בהדסה עין-כרם, במשולב עם פרופ' יובל דור מהאוניברסיטה העברית, הציעו לו לנהל את תחום מחקר סרטן הלבלב בהדסה, שמערב מספר חוקרים ובמגמת התרחבות. “מבחינתי היה מדובר בהזדמנות נפלאה, הן בפן המחקרי, לעבוד עם מעבדות מובילות ברמה העולמית על נושא הסרטן שמרתק אותי זה שנים ארוכות, וכאן יש לציין את ד"ר איתי בן פורת שנרתם אף הוא לפרוייקט, והן מבחינה אנושית של לעבוד עם צוות נהדר של חוקרים במעבדות אלה המשתפים פעולה מצוין ונלהבים מאוד מהעשייה המדעית".

הוא חזר לארץ ואכן נכנס לנהל את תחום מחקר סרטן הלבלב, “מטרת המחקרים היא לקדם את הבנת התפתחות סרטן הלבלב – מהסרטנים הקטלניים ביותר עם פחות מ-5% הישרדות לאורך חמש שנים", מסביר ד"ר גל, “מטרתנו היא לנסות לאתר את עקב האכילס של סרטן הלבלב העיקש, על מנת לפתח טיפולים יעילים בהרבה וכן לפתח דיאגנוסטיקה חדשנית לגילוי מוקדם של הסרטן“.

במבט לאחור אל נקודת ההתחלה במכללה האקדמית תל-חי, מעריך ד"ר גל כי ההשקעה בסטודנטים, החזון וההתלהבות שחוו הוא וחבריו לספסל הלימודים בתל-חי, גרמו לכך שרוב בוגרי המחזור המשיכו לתארים מתקדמים, “וזה כבר מדבר בעד עצמו", הוא מציין.

לצד הרצינות, הרהיטות ויכולת ההעמקה של ד"ר גל, אי אפשר שלא להעלות חיוך כשהוא נזכר בחיי החברה הפעילים של המעבדה באבובים, “כל עת ששיעור מסוים התבטל מיהרנו כמה חבר'ה לשייט אבובים על החצבני, היינו מלוכדים ואנו אף שומרים עד היום על קשר הדוק". הוא לא מוריד מעל הפרק שיחזור פעם למכללה האקדמית תל-חי כמרצה, “זו בהחלט אפשרות מפתה".