אירועים | מערכת חשיפה לצפון | 07.05.2013

מדד פריפריה תוצרת תל-חי: כלי לשינוי חברתי / מור גולן

אחד המושבים המעניינים והחשובים שנערכו בכנס ה-15 למחקרי הגליל החדשים היה פאנל מדד פריפריה שהתקיים ב-29 באפריל, בקמפוס המזרחי של המכללה האקדמית תל-חי.

את הפאנל ניהל ד"ר דורון לביא, ראש החוג לכלכלה וניהול במכללה האקדמית תל-חי והשתתפו:

• יוצרת המדד, הגב' שלומית נרדיה
  • מנכ"ל ארגון "פארטו" אסטרטגיות שבנה את המדד בשיתוף המכללה, ד"ר אמיר גולדשטיין
  • מנהל בית הספר דנציגר לשעבר ויליד קרית שמונה, פרופ' מולי להד
  • המנהלה האקדמית תל-חי ומנהל מרכז משאבים

בשיתוף פעולה בין "פארטו" אסטרגיות לבין המכללה האקדמית תל-חי גובש מדד חברתי-כלכלי חדש.

המדד כולל שמונה משתנים:

1. שיעור הגירה פנימי
  2. דורשי עבודה
  3. שיעור אקדמאים מתוך דורשי העבודה
  4. שיעור ההוצאה על חינוך
  5. זכאות לבגרות
  6. מספר תלמידים בכיתה
  7. שיעור מקבלי דמי אבטלה
  8. שיעור ההוצאה על רווחה

*מתעדכן באופן תדיר יותר ומאפשר מדידה רבעונית / חצי שנתית.

מטרות המדד שפותח חשובות מנשוא, כאשר בראש ובראשונה על המדד להיות אובייקטיבי ולעקוב באופן תדיר ושוטף אחר התקדמות תחומי החיים המרכזיים ברשויות השונות ובכך לסייע לאותן רשויות בתהליך קבלת ההחלטות, הכוונת תוכניות עבודה ופעילות הרשויות בשטח על-מנת להשיג התקדמות חברתית-כלכלית ולהעלות את רמת החיים. מטרה נוספת של המדד היא להצביע על הפערים העצומים הקיימים בין הפריפריה למרכז ומתוך כך לנסות ולקדם אזורים אלו מבחינה חברתית-כלכלית ולצמצם פערים בחברה הישראלית.

המדד החדש שפותח בשיתוף המכללה האקדמית תל-חי וחברת "פארטו" אסטרגיות הינו כלי לשינוי חברתי ולא רק לשיקוף המציאות. המסר החשוב של הפאנל – ישנם פערים עצומים בין המרכז לפריפריה, הן על בסיס גיאוגרפי והן על בסיס חברתי.

האולם היה בתפוסה מלאה של סטודנטים מהחוג לכלכלה, שומעים חופשיים, פרופסורים ודוקטורים מרחבי הארץ ועוד.

• יו"ר דורון לביא
  • גב' שלומית נרדיה, מנכ"ל "פארטו" אסטרטגיות