אירועים | מערכת חשיפה לצפון | 30.12.2012

חברות כבוד בינלאומית לפרופ' יונה חן, נשיא המכללה האקדמית תל-חי

חברות כבוד הוענקה לנשיא המכללה האקדמית תל-חי פרופ' יונה חן באגודה הבינלאומית לחקר החומר האורגני הטבעי – IHSS ועל תרומתו יוצאת הדופן לחקר החומרים הללו.

את הפרס קיבל פרופ' יונה חן, בטקס שנערך במסגרת כנס של האגודה המתקיים אחת לשנתיים, כאות הוקרה לתרומתו יוצאת הדופן בחקר החומר האורגני הטבעי והשפעתו על תהליכים המתרחשים בטבע ובסביבת האדם. הפרס הוענק לו בכנס, שהתקיים בעיר שנחאי בסין. האגודה הבינלאומית ה-International Humic Substances Society, Natural Organic Matter Research, או בקיצור ה- IHSS, שומרת על מספר מקסימלי של עשרה חברי כבוד מתוך כ-1,500 חבריה.

פרס זה מצטרף אל רשימה מכובדת של פרסים בהם זכה פרופ' חן, ביניהם פרס הצטיינות במחקר ובמדע על ידי 'קרן פהר' ו'קרן ירושלים', פרס 'קרן רוטשילד' להצטיינות במדעי החקלאות, פרס חדשנות של 'קרן קיי', פרס המחקר היוקרתי 'מייטנר-הומבולדט' של ממשלת גרמניה וחברות כבוד של האגודה האמריקאית למדעי המים והקרקע וחברות כבוד של האגודה האמריקאית לחקלאות. בשנת 2008 העניקה אוניברסיטת ברסלאו למדעי החיים והסביבה, פולין, לפרופ' חן תואר דוקטור של כבוד כהכרה על הישגיו המצטיינים בתחום מחקר המים והקרקע.

בדברי הברכה שנשא בטקס הענקת חברות הכבוד פרופ' ג'רזי וובר, מאוניברסיטת ברסלאו למדעי החיים והסביבה, ציין את הישגיו המרשימים של פרופ' חן ואת פועלו בתחום המחקר: "ליונה היסטוריה ארוכה ומגוונת במחקר על חומרים אורגניים מסיסים. קבוצתו תרמה משמעותית למחקר בתחום הנחות יסוד של הכימיה הפיזיקלית של החומר האורגני במים ובקרקע".

בין הישגיה הבולטים של קבוצת המחקר:

• עדות ראשונה למבנה המוארך והסיבי של מקרו-מולקולות אורגניות טבעיות שהושגה באמצעות מדידות צמיגות ומיקרוסקופיה אלקטרונית
  • מחקר אודות ריאקציות בין חומר אורגני ליסודות קורט, כולל קומפלקסים של מולקולות אורגניות עם ברזל, אבץ, מנגן, נחושת ובורון אשר סיפק מידע חדש לגבי מסיסות ומידת הקליטה שלהם על ידי צמחים
  • מחקר על טרנספורמציות של חומר אורגני בקומפוסט אשר תרם רבות למידע לגבי מחזור חומר אורגני ופיתח אינדקסים חדשניים לבשלות קומפוסט
  • מחקר אשר זיהה אינטראקציה של חומר אורגני מומס שמקורו בקרקעות ובמים, כולל בבתי גידול של שרכים ואצות, ביו-סינתזה של סינדרופורים (חומרים קושרי ברזל) בחיידקים ופםרטיות, הכימיה הפיזיקלית של חומרים אלה והשפעתם על קליטת ברזל באורגניזמים אלה, וכן השפעתם של חומרים אלה על דחיית מים על ידי קרקעות מושקות קולחין.

פרופ' וובר, אשר העניק בטקס לפרופ' חן את תעודת חברות הכבוד, ציין כי במהלך הקריירה האקדמית שלו, השתתף יונה במחקרים שונים באוניברסיטאות ומכוני מחקר בארה"ב, קנדה, צרפת גרמניה, מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית.

"פרופ' חן מקפיד להגיע לכל המפגשים הדו-שנתיים של האגודה לחקר החומר האורגני (IHSS) וכן הוא מוזמן לשאת דברים מדי שנה בכנסים בינלאומיים רבים וחשובים. הוא נמנה על קבוצת עלית של חוקרים, אשר שמם בכנסים ובקונגרסים מושכים קהל צעיר ומבוגר כאחד. אני סמוך ובטוח, כי פרופ' חן יתמיד וימשיך לתרום לתחומנו ואנו מודים לו על חברותו ארוכת השנים." סיכם פרופ' וובר.