מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 10.12.2012

מי מפחד משוק ההון?

ראיון עם מנכ"ל מכללת תשואות ועם שניים מבוגרי קורס שוק ההון של המכללה האקדמית תל-חי בשיתוף מכללת תשואות

רובנו חושבים שלנהל לבד תיק השקעות זה דבר מסובך מדי ולכן אנו מעבירים את הטיפול בכספינו לאנשי מקצוע. שיטת T.I.M מצליחה לפשט את הדברים ולהקנות כלים בסיסיים המאפשרים להבין ולהכיר את אפיקי ההשקעה ולנהל לבד תיקי השקעות בשוק ההון. זו שנה רביעית ששיטת T.I.M נלמדת בקורס שוק ההון המתקיים במכללה האקדמית תל-חי, בשיתוף עם מכללת "תשואות". הקורס כולל 14 מפגשים שבועיים ומתקיים בשיתוף חטיבת לימודי החוץ והמכללה הטכנולוגית בתל-חי.

כדי להכיר טוב יותר את הקורס שוחחנו עם מנחה הקורס, רונן מנוח, אנליסט טכני ומומחה בעל שם בתחום, שאף פיתח את שיטת הלימוד.

רונן, כמנחה הקורס מה תוכל לספר לנו על תכנית הלימודים?

"קורס שוק ההון לפי גישת הניתוח הטכני, מקנה למשתתפים כלים מעשיים לניהול עצמאי של ההון, בנוסף לבסיס ידע תיאורטי המקיף את כל אפיקי ההשקעה המקובלים בישראל עם נגיעה קלה בשווקים בחו"ל".

האם יש סיבה להגבלת מספר המשתתפים בקורס?

"הסיבה להגבלת כמות המשתתפים בקורס נעוצה באופי הלימודים המחייב התייחסות פרטנית לסטודנטים הן בזמן השיעורים עצמם והן במהלך השבוע בליוויים בהכנת המטלות לימודי שוק ההון הם לימודי VIP והלמידה נעשית בקבוצות קטנות, חשוב לי שתהיה אווירה המשלבת אקדמיה עם תחושה ביתית חמה".

על מנת לקבל התייחסות נוספת ללימודים בקורס שוחחנו עם שניים מבוגרי הקורס: הפסיכולוג ד"ר גרי טריגר ממטולה ועורך הדין רונן ספיר מיסוד המעלה שהחליטו לקחת את ניהול ענייני הכספים שלהם בידיים. עד הגיעו לקורס נוהל כספו של טריגר על ידי חברת השקעות חיצונית שגם גבתה עמלות עבור השירות וכשהבין כי האינטרסים שלו אינם עומדים בהכרח בראש סדר העדיפויות שלהם, החליט ללכת ללמוד את הנושא בעצמו.

ד"ר טריגר, למי לדעתך מתאים הקורס?

"הקורס מתאים לכל אחד שמבין שכסף לא גדל על העצים, ולכל מי שחולם להפוך שקל אחד לשני שקלים".

מהן התובנות איתן יצאת מהקורס?

"כדי להיות מומחה בהשקעות צריך ללמוד המון. הקורס מהווה את הבסיס בלבד, ואוי לו לאדם שיקפוץ לבריכה העמוקה מיד בתום הקורס". לכל מי שהוא חסר סבלנות ובתום הכתבה כבר רץ לשים את כל הכסף שלו בשוק המניות – אני ממליץ על טיפ קטן ממה שלמדנו בקורס: סחור רק בכיוון המגמה, קטע הפסדים בעודם קטנים, אל תהפוך עסקה מרוויחה למפסידה".

רונן ספיר מספר שהגיע לקורס כי רצה להתחיל לנהל תיק השקעות בעצמו: "היה לי ידע כללי של מונחי יסוד, אבל רציתי להתמקצע ולא להישאר חובבן", אומר ספיר שסיים את הקורס בשנת 2011 ובשנה האחרונה שימש כמתרגל בקורס בו למד ד"ר גרי טריגר.

רונן, מה תוכל לספר על תפקידך כמתרגל בקורס?

"תפקידי כמתרגל בקורס הוא לנסות לסייע לתלמידים במהלך התרגול המעשי של ניתוח הגרפים" וכן בשיעורי הבית. כאשר תלמיד אינו מבצע את הניתוח באופן הנכון, תפקידי להחזיר אותו לנקודה בה סטה מהמסלול ולבצע את הניתוח על פי השיטה שנלמדה".

מה הדבר הכי מפתיע שלמדת בקורס?

"שאנשים, גם מבוגרים מאוד בני 70-80, לא מפסיקים לרצות להרוויח עוד כסף".

מה הן התובנות איתן יצאת מהקורס?

"לא מדובר בעיסוק שעושים "כבדרך אגב", אין קיצורי דרך, צריך להקדיש זמן ומשאבים להציב מטרות סבירות ובכך להקטין, ככל הניתן, את אלמנט המשחק והמזל שהם חלק אינטגרלי מהעיסוק בשוק ההון.

להבנתי מדובר בעיסוק שהוא קשה מאוד בעיקר ברמה המנטלית (בהתמודדות מול כרישי השוק המצוידים במיטב הטכנולוגיה) ולכן אם בחרת לנסות ולהרוויח כסף בשוק ההון עליך להיצמד לשיטה ולשמור על משמעת ברזל על מנת לייצר תוחלת רווח. בכל מקרה יש לפזר את החלומות על התעשרות מהירה ולצפות לרווחים סבירים".