מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 03.06.2012

החוג לחינוך: כנס חינוך ויום עיון של היחידה ללימודי שדה בחוגים לחינוך ולפסיכולוגיה

החוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי פתח במסורת אקדמית, כשערך השנה שני אירועים – כנס חינוך ויום עיון של היחידה ללימודי שדה בחוגים לחינוך ולפסיכולוגיה.

כנס חינוך

התקיים השנה לראשונה ועסק בהיבטים השונים בתחום החינוך. הכנס נחלק לארבעה מושבים (אחד לכל מוקד לימודים):

1. חינוך מיוחד
  2. חינוך חברתי
  3. לקויות למידה
  4. שילוב אומנויות בחינוך

המרצים היו חברי סגל המכללה ומרצים אורחים, שחשפו את הסטודנטים למחקרים עדכניים, לרעיונות חדשניים ושאלות חינוכיות המעסיקות את החברה הישראלית.

ד"ר יאיר זלטנרייך, ראש החוג לחינוך, ציין כי זו הפעם הראשונה שנערך במכללה כנס המוקדש כולו לחינוך והמציג מחקרים חדשים של מרצים צעירים – "הקדשנו מושב לכל אחד מהמוקדים הנלמדים בחוג ושילבנו, בכל מושב מרצים מהמכללה ומרצים ממוסדות אחרים".

נשיא המכללה, פרופ' יונה חן, בירך את משתתפי הכנס ואמר, כי הוא גאה לעמוד בראש מכללה המפעילה חוג חשוב כל כך, המשלב לימוד אקדמי מעמיק עם עבודת שדה מקיפה. "החינוך בעיניי הוא חזות הכל, ולכן בחרתי גם אני לעסוק בתחום זה". מדינת ישראל עושה הרבה מאוד בתחום החינוך אבל עדיין לא מספיק, ולכן חשובה כל כך פעילותכם הסטודנטים – דור המחנכים הבא".

פרופ' יוסי יונה פתח את הכנס בהרצאה מרתקת על המחאה החברתית של קיץ 2011, ובשאלה לאן הולכות המחאה והחברה הישראלית – "ממשלות ישראל, החל משנת 1985 (למעט ממשלת רבין), הכריזו מלחמה על החברה הישראלית. חשיבותה של המחאה החברתית בכך שהנחילה לתושבי המדינה את ההבנה, שאנו 'תקועים' במקום ללא יכולת להתקדם או להתפתח מבחינה כלכלית, רק בגללנו עצמנו. מדובר בבעיה מבנית, ואי אפשר להמשיך לשבת בבית ולהגיד 'אני לא מצליח לגמור את החודש, כנראה שאיני יודע להתנהל כראוי'. המחאה נתנה לנו אפשרות לגלות את עצמנו מחדש כאזרחים, וזה בעיני המסר החברתי-ערכי שלה: פטריוטיזם חברתי, שחוצה גבולות אתניים, מגדריים, דתיים ולאומיים".

פרופ' יונה סיפר על ספר שכתב עם מומחים נוספים ושיצא לאור החודש. יש בו 11 דו"חות בנושאים שונים: רווחה, תעסוקה, בריאות, חינוך, דיור ועוד.

הספר בא  להציג מה התקלקל במדינה ואיך הגענו למצב של קריסת השירותים הציבוריים והמגזר הציבורי. "במדינת ישראל רמת הפערים הגדולה ביותר בעולם המערבי", אמר פרופ' יונה. "זה נובע בין היתר ממדיניות ניאו-ליברלית המנחה את הכלכלה הישראלית בשלושת העשורים האחרונים. בדו"חות אנו דורשים את שיקום המגזר הציבורי, ביטול כלל ההוצאה והחלת תקציב חד-שנתי".

יש לציין את השתתפותם האקטיבית של הסטודנטים במושבי החוג. לדברי רבים מהמרצים – הם הוכיחו בשאלותיהם בגרות אקדמית ובשלות רגשית.

יום עיון של היחידה ללימודי שדה – הקשר בין לקויי למידה ועבריינות

היחידה ללימודי שדה, בראשותה של שרון חי, קיימה יום עיון משותף לסטודנטים לחינוך ולפסיכולוגיה, על הקשר בין ליקוי למידה לעבריינות.

ביום העיון השתתפו ד"ר אילנה רייטקופף, שהרצתה על "הקשבה לתלמידים עם בעיות קשב", ד"ר עמלה עינת וד"ר תומר עינת, שדיברו על הקשר בין לקויי למידה לעבריינות, וסטודנטים המבצעים את עבודת השדה שלהם בבתי הכלא "צלמון" ו"חרמון", שסיפרו על עבודתם עם האסירים ובמסגרת היום הוצגו פוסטרים על עבודותיהם של הסטודנטים במסגרות השונות.

דבריה של פנינה אייזנברג, מדריכה ביחידה ללימודי שדה: "היה מאוד מרגש לראות את הסטודנטים מסכמים עשייה של שנה כל כך מאומצת ומשתפים אותנו בחוויותיהם. הם עברו בשנה זו תהליך אישי מעניין – מהגעה למסגרת וניסיון לראות איך אפשר לתרום לה, להבנה שהם נתרמים ממנה לא פחות שהם צומחים ומתפתחים בה. הם פוגשים שאלות הנוגעות בעשייה החינוכית וגם בהתפתחותם האישית: מי הם? מה הערכים המלווים את חיים? אלו אנשים הם רוצים להיות? וכן הלאה. יום העיון שם במרכז הבמה את נושא העבריינות, שבדרך-כלל איננו נוטים לחשוף אותו, והראה כיצד לנו, כחברה, יש חלק גדול בניתוב הנערים למסלול העבריינות".

כארבעים סטודנטים מהחוג לחינוך השתתפו גם בכנס באוניברסיטת חיפה. אומר ד"ר יאיר זלטנרייך, ראש החוג: "רוב המשתתפים היו מהמוקד החברתי, אך היו גם סטודנטים ממוקדים אחרים, שבאו מתוך עניין אינטלקטואלי. הכנס נפתח בהרצאה של יוסי שריד ואחר-כך היו ארבעה שולחנות עגולים, עם מרצים מאוניברסיטת חיפה והממכללה האקדמית תל-חי. רמת הדיונים הייתה ראויה וגבוהה, ואנו בודקים עתה שיתופי פעולה נוספים עם החוג לחינוך באוניברסיטת חיפה".