אירועים | מערכת חשיפה לצפון | 14.12.2016

תלמידות האולפנות בגליל עושות חייל בלימודי הפיזיקה

גם הן יכולות! תלמידות האולפנות בגליל עושות חייל בלימודי הפיזיקה לפני כשלוש שנים באולפנית דרכא בקרית שמונה למדו 23 תלמידות בשכבה, ארבע מהן התעקשו כי הן רוצות לגשת לבגרות בפיסיקה

גם הן יכולות!

תלמידות האולפנות בגליל עושות חייל בלימודי הפיזיקה

לפני כשלוש שנים באולפנית דרכא בקרית שמונה למדו 23 תלמידות בשכבה, ארבע מהן התעקשו כי הן רוצות לגשת לבגרות בפיסיקה וזה למרות שאין מגמה כזו באולפנית. בית הספר פנה לגליליום, השותפות אזורית מיסודן של המכללות האקדמיות תל חי, כנרת, צפת ואוהלו במסגרת אשכול גליל מזרחי, שהקצה עבור התלמידות מורים לפיזיקה במסגרת פעילות המרכז האקדמי לנוער ע"ש סידני וורן במכללה האקדמית תל-חי וכעבור שלוש שנים של לימודים אינטסיביים התלמידות סיימו חמש יחידות בגרות בתכנית ייחודית להוראת פיזיקה בגישת החקר בהצלחה רבה.  ארבעת בנות אלה פתחו את הדלת לתלמידות דתיות נוספות המגלות עניין רב בלימודי הפיזיקה.

מדובר בפרויקט מיוחד במסגרת המשלב כיום 36 בנות מ-3 אולפניות: צפת, מירון וקריית שמונה ומאפשר להם להגשים את חלומן ולעשות בגרות בפיזיקה. השנה החל לפעול בנוסף, פרויקט חדש של פיזיקה מחקרית, במסגרתו לומדות הבנות פיזיקה בהיקף של 10 יחידות בגרות (!). בפרויקט זה  משולבות השנה 10 תלמידות מכיתה י' והוא כולל את מבחן הבגרות הרגיל בפיזיקה בהיקף של 5 יחידות ובנוסף  לכך 5 יחידות נוספות המתמקדות במחקר מדעי.  תלמידות אלה רוכשות בכיתה י' כלים ומיומנויות לביצוע מחקר מדעי ובכיתות י"א ו-י"ב הן מבצעות מחקר מדעי מעמיק.

רכזת הפיזיקה במרכז האקדמי לנוער ע"ש סידני וורן במכללה האקדמית תל חי, ד"ר שירית ברוך אומרת כי: "תכנית הפיזיקה במרכז האקדמי לנוער בתל-חי, מתמקדת בלימוד הפיזיקה בדרך החקר, זאת בעזרת פעילויות והתנסויות במעבדות הנוער במכללה המצוידות במכשור הכי מתקדם שיש. הלימודים מתקיימים גם במעבדות בתל-חי וגם בבית הספר ע"י מורים שמגיעים מתל-חי פעמים  בשבוע.  הנסיעות בתחילה מאוד הקשו על התלמידות, אך למרות זאת הן לא מוותרות. המוטיבציה שלהן ללימודי הפיזיקה גבוהה מאוד, והן מתמידות בלימודים על אף שחלק מהשיעורים מתקיימים בשעות אחר הצהריים".

מנהלת מיזם גליליום, ד"ר יפעת לינדר מוסיפה: "בבתי ספר קטנים, ובפרט אולפניות לבנות, קיים קושי מיוחד בפתיחת קבוצות לימוד בתחום הפיזיקה. לפיכך נפתחה בשנת הלימודים תשע"ד קבוצה אזורית המורכבת מבנות כיתה י' של אולפניות בגליל המזרחי וכל שנה מתווסף מחזור נוסף. התלמידות לומדות עם צוות מורים לפיזיקה מהמכללה האקדמית תל-חי ולמרבה השמחה עוברות בהצטיינות את בחינת הבגרות. אנחנו יוצרים הזדמנות לתלמידים שבמסגרת בתי הספר שלהם אין מענה ללימודי המדעים והטכנולוגיה ומצפים כי משרד החינוך יתמוך ויעודד מגמה כזו גם לתלמידים נוספים וגם בתחומים נוספים דוגמת כימיה.".

דברת טהר תלמידת כיתה י"א מקריית שמונה מספרת: "בחרתי ללמוד פיזיקה כי אחותי שגדולה ממני בשנתיים גם למדה והמליצה לי, מהר מאוד גילתי שזה תחום שמאוד מעניין אותי. אני אוהבת ללמוד בעיקר על חוקי ניוטון אבל יש עוד הרבה נושאים מעניינים. אני מרוצה מאוד מהבחירה שעשיתי, כי למרות שזה מקצוע שדורש מאמץ, אני נהנית מאוד ללמוד אותו".

רחל קסלר, אף היא תלמידת כיתה י"א מקריית שמונה אומרת כי היא מאוד אוהבת את תחום המדעים, אני לומדת בהיקף של 5 יחידות פיזיקה ומתמטיקה ותחום הפיזיקה ממש מעניים אותי. בהתחלה היו לי חששות, שמדובר במקצוע קשה שדורש השקה רבה אבל אנחנו לומדות בקבוצה קטנה עם מורה ממש טובה שיודעת להסביר מצויין, אנחנו מאוד מתרכזות בשיעורים והרבה פעמים אנחנו עושות שיעורי בית ביחד או כותבות דוחות מעבדה ביחד וזה ממש כיף".

רקע:
גליליום שותפות אזורית מיסודן של המכללות האקדמיות תל חי, כנרת, צפת ואוהלו במסגרת אשכול גליל מזרחי והמרכז האקדמי לנוער ע"ש סידני וורן במכללה האקדמית תל-חי פועלים בשנים האחרונות לחיזוק לימודי המדעים והטכנולוגיה בכלל והפיזיקה בפרט. אחת התוכניות החדשניות הפועלות היא תכנית להוראת הפיזיקה בגישת החקר.  גישת החקר המשלבת פעילות מדעית מעבדתית ופיתוח מיומנויות חשיבה היא אמצעי יעיל לטיפוח מצוינות מדעית. הגישה מעודדת סקרנות, העלאת שאלות, חיפוש אחר אתגרים, פתרון בעיות ולמידה עצמאית.

התכנית מתקיימת בשיתוף מלא עם האולפניות במרחב, שלהן אין מגמת פיזיקה בבית הספר. התוכנית מכינה את התלמידות לבחינת בגרות מוכרת בהיקף 5 יחידות לימוד בפיזיקה ומכשירה אותם להמשך לימודים במוסדות להשכלה גבוהה. המחזור הראשון של תלמידות האולפניות בתכנית לימודי הפיזיקה בגישת החקר סיימו בשנה שעברה  את כיתה י"ב ועברו את בחינות הבגרות בפיזיקה בהצלחה.