מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 17.04.2016

מהפקולטה לרפואה למכללה אקדמית

פרופ' יוסי מקורי, נשיא המכללה האקדמית תל-חי, הגיע לגליל הישר מאוניברסיטת תל אביב, שם כיהן כדיקן הפקולטה לרפואה. "קסמה לי העובדה שאני יכול להביא לידי ביטוי שילוב של רפואה, מחקר רפואי וניהול אקדמי", אומר הפרופ' ונותן לנו הצצה נדירה אל לב ליבה של המכללה. מאת: אורנה ריין

סמוך למועד פתיחת שנת הלימודים החל פרופ' יוסי מקורי לכהן בתפקיד נשיא המכללה האקדמית תל–חי. בשבועות הספורים שחלפו מאז ועד למועד כתיבת שורות אלו, עסק הנשיא הטרי בעיקר בהיכרות מעמיקה עם השטח ומכלול התחומים והאנשים הקשורים בניהול האקדמי של המכללה.

פרופ' מקורי מביא איתו ניסיון מכובד בתחום הניהול האקדמי, הוא כיהן כדיקן הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב במשך שמונה השנים האחרונות, ולפני כן ארבע שנים כסגן הדיקן בפקולטה. במהלך השנים בהן היה ראש פורום הבריאות במועצה להשכלה גבוהה, עמד פרופ' מקורי בראש הוועדה שגיבשה את 'מתווה מקורי' – מתווה לתוכנית אחידה ללימודי קדם–רפואה במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, על בסיסו מתקיים המסלול ללימודי קדם–רפואה במכללה האקדמית תל–חי.

פרופ' מקורי הינו בוגר הפקולטה לרפואה בתל אביב, תחום התמחותו: רפואה פנימית עם התמחות–על באלרגיה ואימונולוגיה קלינית. בחודש פברואר אשתקד סיים תקופה של  25 שנים בתפקיד מנהל מחלקה פנימית ב' במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, מחלקה בה צמח כסטודנט, סטז'ר ומתמחה.

במהלך שנות הקריירה הרפואית כיהן פרופ' מקורי בשורת תפקידים מקצועיים ואקדמיים, ביניהם כנשיא האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, ראש מכון "פלסנשטיין" למחקר רפואי בקמפוס בילינסון בפתח תקוה, מדען ראשי של קופת החולים כללית, וכיועץ לארגון המזון של האו"ם.

שילוב משולש

לתפיסת פרופ' מקורי, תפקידו בנשיאות המכללה האקדמית הוא המשך טבעי לתפקידיו הקודמים: "קסמה לי העובדה שאני יכול להביא לידי ביטוי את שילובם של שלושת תחומי העיסוק העיקריים שלי – רפואה, מחקר רפואי וניהול אקדמי. אני מאמין באיכות של המכללה האקדמית תל–חי ואני חושב שיש למכללה פוטנציאל ממשי להפוך למכללת מחקר".

אחד הדברים הראשונים שעשה כשנכנס ללשכת הנשיא, היה לשנות את מיקום שולחן העבודה. "אני רוצה לראות את האנשים שנכנסים ולקבל את פניהם", מסביר מדוע התמקם אל מול דלת הכניסה. "נוף ועצים בחלון מאחורי, ועל הקירות שסביבי מיוצגים הפרקים שעיצבו את חיי המקצועיים. על הקיר הזה", הוא מפנה את תשומת ליבי, "תוכלי לראות ציור מקורי שהעניק לי אמן ישראלי ידוע כהוקרה על הטיפול באמו, כשהייתי עוד רופא צעיר, זה מזכיר לי תמיד את עבודתי כרופא בקליניקה". מקורי קם מכיסאו, מיישר את שעון הקיר התלוי מעל הדלת וממשיך בסיור המודרך.

הנשיא מקורי חתום על כ–180 מאמרים בנושאי מחקריו, ועדיין פעיל כחוקר במעבדתו שבמרכז הרפואי מאיר. הוא נעצר מול פוסטר גדול שתלוי על הקיר ממול לשולחנו, ומספר בקול מהורהר, "זהו שרטוט המסכם את המסקנות מעבודת המחקר שלנו… זה היה כל–כך אטרקטיבי מבחינת העיצוב, שכתב העת מספר אחד בעולם שם אותו על שער אחד הגליונות בשנת 1999". בפוסטר הממוסגר ומכוסה זכוכית מוצג עמוד השער של כתב העת האקדמי Journal of Allergy and Clinical Immunology. פרופ' מקורי רואה בפוסטר ביטוי תמציתי ומייצג של מחקר.

על הקיר הסמוך תלויה תמונה קטנה בה נראה הנשיא על רקע מבנה גדול, "ברקע – מאחוריי – מבנה הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב… קיבלתי את זה מהסגל לפרידה".

פרופ' מקורי הוא בעל מוניטין עולמי בחקר המנגנונים של הדלקת האלרגית ותפקוד תאי פיטום, חבר ופעיל בארגונים בינלאומיים העוסקים בחקר המחלות האלרגיות והאימונולוגיות, מוזמן להשתתף בכנסים מקצועיים וזכה בשורה ארוכה של מענקי מחקר תחרותיים ופרסי הצטיינות.

כל אלה מסייעים לו לראות את נשיאות המכללה מנקודת מבט רחבה ביותר, "התמצאותי בשלושת התחומים, רפואה, מחקר ואקדמיה, תסייע לי בתפקיד היות והיא מקיפה תת תחומים רבים בנוסף לביו–רפואה, ביניהם תזונה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ואפילו חינוך, אלו תחומים שהם חלק מליבת המכללה", הוא אומר ומציין כי שנת הלימודים הראשונה שלו באוניברסיטה, היתה בירושלים ובכלל בתחום חינוך ופסיכולוגיה.

להכיר פנים אל פנים

כחלק מתהליך למידתו את השטח עבר פרופ' מקורי בין היחידות האקדמיות והמנהליות שבמכללה כדי ללמוד את הנושאים על בורים, הוא הקדיש לכך בין שלוש לחמש שעות ביום, "חשוב לי להכיר פנים אל פנים את האנשים ואת סביבת העבודה שלהם ועם מי הם עובדים", הוא אומר, ומציין כי במקביל עליו להתמודד גם עם בעיות שוטפות ונושאים דחופים.

אחד מאותם נושאים הוא קשר עם תורמים בחו"ל, משימה שניצבה לפתחו כבר עם כניסתו לתפקיד. "אני טס לניו–יורק בשליחות רייצ'ל מהיחידה לקשרי חוץ", הוא מחייך, ומיד מרצין. "זו לא חוכמה לגייס כספים לאוניברסיטה גדולה ומוכרת, האתגר פה הוא הרבה יותר גדול".

לוח הזמנים לפגישותיו בצפון אמריקה צפוף ואינטנסיבי, ארבעה ימים  שנועדו לחדש קשרים, ליצור חיבורים ולשכנע את התורמים הוותיקים והחדשים, כאחד, לתמוך במכללה. הוא איש של אמנות ותרבות וביקור בניו יורק, אותה הוא מכיר היטב, מעורר את התרגשותו, ומקורי אומר כי הוא מוכרח ללכת לקונצרט של הפילהרמונית בלינקולן סנטר, גם אם יגיע עייף בסופו של יום רצוף ישיבות ופגישות.

ממקומו החדש בלשכה, הנשיא אינו ממהר לצאת בהכרזות על חזון ויעדים, הוא מעדיף לשמור זאת למועד מאוחר יותר. "אנחנו אחת המכללות היחידות בארץ שיש בהן אקדמיה ופעילות מחקרית". לעת עתה הוא מסמן בקווים כלליים את תכניותיו לשלב הבא, "אנחנו רוצים לטפח מוקדי מצוינות על בסיס מה שנוצר כאן בשנים האחרונות", אומר ומוסיף כי לצד המוקדים הקיימים ומספקים, בכוונתו לפעול לפיתוח מוקדי מצוינות נוספים שיצברו מוניטין אקדמי ומחקרי, "כלומר יוכיחו איכות גם בקנה מידה בינלאומי ויהוו את הבסיס לעתיד לבוא, לקראת הקמת אוניברסיטה".

הוא נחוש לפעול בכיוון פיתוח קשרים עם מוסדות אקדמיה ומחקר בעולם, בעיקר באירופה ובארצות הברית. נושא נוסף על סדר יומו הוא טיפוח מערכת קשרים טובה עם מיגל, "אני מאמין שזה אפשרי, זו מערכת גומלין דו–כיוונית, מפרה וחשובה ביותר", הוא מתנסח בזהירות, מודע לאתגרים, אך נכון להתגבר עליהם וטוען כי מערכת של קשרים טובים בין שני הגופים תתרום לשני המוסדות, "אנחנו צריכים את מיגל והם צריכים אותנו, השילוב הוא מנצח".

פרופ' מקורי ואשתו, שפרשה אף היא ממערכת הבריאות לאחר עשרות שנים כמנהלת יחידת הדיאטה והתזונה בבית חולים שיבא, נמצאים בשלבי מעבר מכפר סבא צפונה. השינוי בא להם בזמן, הם שכרו דירה בראש פינה ולעת עתה חולקים את השבוע בין המרכז לגליל. מקורי ממשיך לבצע מחקרים במעבדה לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי מאיר ואף מקבל חולים במרפאת האלרגיה שם. הוא מלמד בפקולטה לרפואה בתל אביב כפרופסור אמריטוס, מרצה בכנסים שונים בארץ ובעולם, וצופה כי לא ייקח זמן רב ומרכז החיים שלו ושל אשתו יעבור לגליל.