מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 24.01.2016

גנן גידל דגן בגן- לכבוד ט"ו בשבט אלא מה?

אז להגיד את המשפט הזה מהר אתם כבר יכולים. אבל אולי תלמדו גם איך לגדל דגן? במיוחד לכבוד ט"ו בשבט, אספנו בשבילכם טיפים מנצחים לגידול גינת ירק. קרדיט: הולך בתל כתב: תום פרי

טוב, אז הפעם החלטתם לחגוג את ט"ו בשבט בצורה מקורית ולשחק בגנן גידל דגן בגן. אבל חוץ מלהגיד את זה ממש ממש מהר, אתם לא יודעים איפה להתחיל. קודם כל חשוב שתדעו, כל אדמה היא פוטנציאל גידול עתידי, העושר ושפע המינרלים כבר קיימים בטבע, באיחוד בגליל בו האדמה חומה ועשירה כל כך. זכרו- גם האדמה השחוקה ביותר עשויה להיות מצע גידול מצוין! כל מה שנדרש ממנו זה מעט אכפתיות ותשומת לב…

לשם גידול ירקות ויבולים שונים יש צורך בקרקע עשירת חומרים אורגנים ואוורירית, שאינה דחוסה מידיי. האווריריות מאפשרת לצמחים לשלוח את שורשיהם בקלות ולהשיג אוכל זמין. בכתבה זו אנסה להסביר איך לבנות ערוגה ביתית בסיסית, שתשמש בית טוב לירקות שלכם. ערוגה מסוג זה היא דרך מצוינת, לדעתי, להתחיל לגדל ירקות טעימים, להתנסות, ללמוד ולהתפתח.

בחירת מקום לערוגה: מקום טוב לערוגה יהיה כזה שנמצא בשמש מלאה עד מינימום חצי צל, משום שרוב הירקות אוהבים הרבה שמש. מומלץ לסמן את גבולות הערוגה בריבוע, מלבן או כל צורה אחרת שנבחר לערוגה שלנו. לאחר הסימון נבדוק שנשארת גישה נוחה לכל חלקי הערוגה  כך שנוכל לעקור עשבים שוטים, לבדוק את מידת הלחות בקרקע ומה שלום השתילים שלנו בזמן הגידול.

הכנת הקרקע : לאחר שסימנו את גבולות הערוגה, אפשר להתחיל להכין את הקרקע ע"י תיחוח- פתיחה ופירור של הקרקע.  יש להוציא את מרבית האבנים, בייחוד אלו העולות על גודל ביצה, על מנת שלא יפריעו להתפתחות שורשי הצמחים. בנוסף, יש לפורר את גושי האדמה הגדולים, הרגבים. באופן אישי, אני אוהב לעבוד עם מקוש, לנעוץ אותו בכל פעם כלפי העומק ולפתוח החוצה. כמובן, משתמשים  גם עם הידיים, אל תחששו להתלכלך קצת באדמה, זה חלק מהכיף! תדמו את הכנת הקרקע למתכון עוגת שוקולד פרורים אוורירית, שתפחה מעט והיא אחידה, ישרה ומפוררת. מומלץ לפתוח ולאוורר לעומק של לפחות 10-20 ס"מ בכדי לאפשר לשתלים הצעירים התחלה טובה. מומלץ לתחח גם את האדמה שמסביב לערוגה ולהכניס אותה אל הערוגה. ככל שניצור ערוגה גבוהה יותר, היא תהיה עשירה יותר בחומרים אורגנים, תאפשר התפתחות של ירקות גדולים יותר, וכן את התפתחותם של צמחים מעמקי שורש.

הוספת קומפוסט: כאשר תתחיל להתקבל הצורה של הערוגה, נוסיף קומפוסט  ונערבב עם המקוש. מומלץ להוסיף שכבה של עד 2-3 ס"מ על גביי הערוגה ולאחר מכן להצניע אותה אל תוך הערוגה. שימו לב-  הקומפוסט, במיוחד זה המבוסס על זבל בעלי חיים, אומנם מועיל ומזין את הצמחים אך באותה מידה עשוי לצרוב ולהזיק לשורשיהם בשל החומציות שבו. לכן, יש להוסיף קומפוסט בנדיבות מתונה, לא להגזים עם הכמות ולהצניע אותו מעט באדמה.

פינישים: מסדרים את הערוגה בצורה אחידה, תוחמים אותה באבנים, בולי עץ הוא כל דבר אחר שימנע מאדמת הערוגה להיסחף בגשם וייתן לה צורה מסודרת ויפה. לאחר מכן עוברים בעדינות עם מגרפה הוא אפילו עם היד ומישרים את חלקה העליון של הערוגה. בכך אנו עוזרים למים להתפזר בצורה שווה בערוגה ומונעים היווצרות שלוליות.

אפשר לומר שכעת הערוגה שלכם מוכנה, דבר שלמדתי בעבודה עם הטבע, עם זה נראה טוב יש סיכוי גדול שזה באמת טוב. עכשיו אפשר להשקות באופן נדיב ובכך להזמין את מליוני המיקרואורגניזמים הקיימים בקרקע לבוא ולהתחיל במלכת פירוק החומר האורגני והעשרת הקרקע. בתוך כמה ימים אפשר כבר לשתול.

ט"ו בשבט שמח ובהצלחה!

מערכת חשיפה לצפון

מערכת חשיפה לצפון

בלוג 'חשיפה לצפון' כאן כדי לעדכן אתכם בכל הידיעות, האירועים וההתרחשויות במכללה האקדמית תל-חי וסביבתה. העיקר שלא תאבדו את הצפון.

תגובות בבלוג חשיפה לצפון

הוסף תגובה בבלוג חשיפה לצפון

יש לרשום שם מלא

יש לרשום כתובת אימייל תקינה

יש לרשום תגובה