אירועים | מערכת חשיפה לצפון | 15.12.2015

"האומץ להיות חופשי"

תערוכה של אמנים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית, הלומדים במכון לאומנויות תל-חי, תוצג בחודש דצמבר, בכנסת ישראל בירושלים.

במסגרת כנס בנושא שילוב בעלי מוגבלויות, שיתקיים בבניין הכנסת בירושלים, תוצג התערוכה "האומץ להיות חופשי", המציגה את עבודותיהם של בעלי מוגבלות  שכלית התפתחותית, הלומדים אמנות פלסטית, במכון לאומנויות במכללה האקדמית תל-חי, בהדרכתה של הגברת זיוה ורטיקובסקי.

התערוכה, אשר תוצג בכנסת, בין התאריכים 13-20 בדצמבר (לאור ההצלחה, מועד התערוכה הוערך ביומיים), מאגדת תמהיל מרתק של יצירה בחומרים מגוונים, בהם: ציור באקריליק, צבעי מים, דבק שפכטל, פיסול מעיסת נייר, אובייקטים אשר נוצרו בתפירה ועוד. כל היצירות, פרי ידם של תלמידים בעלי מוגבלויות.

"העשייה היצירתית מפתחת את יכולת ההבעה העצמית של הלומדים בה, פותחת בפניהם אפשרויות ביטוי חדשות ורב- גוניות, ואף מזמינה את המשתתפים לפריצת דרכים חדשות בהתייחסות אל הווייתם, בעולמם. כל אלה מאפשרים גילוי פוטנציאל אישי, שימוש בטווח המלא של כוחותיהם ומיומנויותיהם של המשתתפים, ביטוי כנה ואמיתי ליכולותיהם החבויות, מחוללים תהליך של צמיחה אישית ומספקים את הצורך בתקשורת. אומרת זיוה ורטיקובסקי, אשר הדריכה את התלמידים המציגים בתערוכה. "כמו כן, התוכנית מאפשרת לאנשים בעלי צרכים מיוחדים ללמוד, את שפת האמנות באמצעות היצירה העצמית, ומזמנת מפגשים פעילים עם יצירות מעולם האמנות להעשרת אוצר הדימויים הפנימיים שלהם. פורמט המפגשים יוצר תנאים לעשייה יצירתית באווירה תומכת, המעודדת יצירה עצמאית על פי מערכי שיעור המותאמים לצרכים המיוחדים של אנשים עם מוגבלות שכלית, עם דגש על כוחותיהם", היא מסכמת.

תערוכה "האומץ להיות חופשי" מאגדת עשרות יצירות מעוררות חושים. ניכר בעבודות, שיוצריהן מתרפקים, ומתמסרים להן בהנאה. זו הזדמנות ייחודית להציץ לעולמם המופלא והחופשי של היוצרים, היודעים לחוות יצירה כאירוע מלהיב ומרגש, הממלא כל הוויה בחיים.

המכון לאומנויות בתל-חי רואה זכות עליונה בפתיחת שעריו לחוויה אמנותית ברמה אקדמית גבוהה, לאוכלוסייה בעלת רמות תפקוד שונות, תוך כדי שילובם בחברה. תערוכה "האומץ להיות חופשי" היא תוצר של תהליך למידה, שנפרש לאורך שנה, ושבמרכזו סיפור יציאת מצרים, המהווה אבן שואבת לדמיון, ליצירה ספונטנית, מקורית ועצמאית. 16 יוצרים חברו לתהליך, וביצירתם קיימת האיכות הנובעת מן התום והנחישות. התכנית מזמנת למשתתפים חווית הנאה, העשרה, למידה ייחודית בין כותלי מכללה אקדמית – דבר המאפשר מיזוג עם נוף אקדמי-אמנותי הכולל צפייה בתערוכות, מפגש עם סטודנטים, ועבודה בסדנאות.

התערוכה "האומץ להיות חופשי"- 13-20.12 (מועד התערוכה הוערך ביומיים), בניין הכנסת, ירושלים.