אקטיביזם | מערכת חשיפה לצפון | 08.12.2015

פרויקט "אקדמיה בכיכר" של המכללה האקדמית תל-חי ומכון המחקר מיג"ל מגיע לכלא חרמון

לראשונה במערך בתי הכלא, קורס ייחודי אשר יכנס יחד אסירים, קציני חינוך ואת מפקד הכלא, לדיון בנושא שיפור חיי היום יום בסביבתם. מאת: המכללה האקדמית תל חי

בכלא חרמון, נפתח השבוע קורס חדש וייחודי מסוגו הנקרא "תורת הכוחות". הקורס, נפתח במסגרת פרויקט "אקדמיה בכיכר" של המכללה האקדמית תל חי ומכון המחקר מיג"ל. המיוחד בקורס זה הוא לא החומר הלימודי, אלא המתכונת בה הוא ילמד. לראשונה בישראל, ישבו בכיתה אחת, אסירים, קציני החינוך ומפקד הכלא. כולם יחד, כשווים, ישוחחו על החומר התאורטי, וביחד יפיקו ממנו לקחים, לשיפור חיי היומיום. "אנחנו רגילים לייצר הפרדות בחיינו. הפרדות חברתיות בין אנשים מאוכלוסיות שונות, והפרדות בלמידה בין אנשים עם סטטוס שונה", אומרת ד"ר איילת שביט, המובילה את הפרויקט ביחד עם יעל סילבר. "למשל, משרד החינוך בונה השתלמות אחרת עבור המורים והורים, האקדמיה מעודדת סמינרים שונים לסטודנטים או למרצים, ופוליטיקאים בונים מצגות עם תכנים שונים כאשר הם מדברים אל הציבור הרחב או אל אנשי המשרד. יוזמה זו מציעה אלטרנטיבה אחרת.

פרופ' בן ציון

הקורס הפך אפשרי, הודות ליעל מלצר, מרכז התמיכה לסטודנטים עם ליקויי למידה של המכללה האקדמית תל חי ומפקד כלא חרמון, גנ"מ דניאל חי עזרא, שלקח על עצמו את האתגר של למידה בצוותא, מתוך אמונה בכוחו של הידע לקרב בין רחוקים. "למידה הטרוגנית, היוצרת שיתוף בידע הקיים אצל אנשים שונים מקבוצות חברתיות שונות, היא דרישת הסף של כל קורסי אקדמיה בכיכר", מוסיפה ד"ר שביט.  אל המתכונת הייחודית הזאת, של אסירים ומפקדים הלומדים יחד, הצטרף גם פרופ' בן ציון כהן, ראש בית  הספר לשעבר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה, שיגיע אחת לשבועיים מחיפה לכלא חרמון ויוביל שני מסלולים במקביל. האחד מסלול "חנית", בו אסירים מלמדים אסירים, השני, מסלול "תורת הכוחות" בו משתתפים אסירים ואנשי צוות בית הכלא."תורת הכוחות" היא תורה אשר פותחה באוניברסיטת קנזס, בארצות הברית, ומטרתה לעודד את האדם להתמודד עם הקשיים העומדים בפניו, תוך כדי תשומת לב לכוחותיו וכישרונותיו.

את מה שילמדו האסירים וחברי צוות כלא חרמון, כדאי שכל אדם ילמד ויישם גם על עצמו.