אקטיביזם | מערכת חשיפה לצפון | 10.11.2015

משרד הבריאות, משרד החינוך והמסלול ללחץ, טראומה וחוסן במכללה האקדמית תל-חי יתנו כלים לציבור הרחב – כיצד יש להתמודדות עם נפגעי חרדה

בנוסף לכך, סטודנטים ובוגרי המסלול מעבירים הדרכות בבתי הספר התיכוניים בארץ ומדריכים את המורים והתלמידים להעניק סיוע ראשוני לנפגעי חרדה בזמן אירוע חירום

פרויקט משותף של משרד הבריאות, משרד החינוך והמסלול ללחץ, טראומה וחוסן במכללה האקדמית תל-חי יצא לדרך בימים אלה ומטרתו להנחיל את הידע והכלים של הגשת סיוע ראשוני לנפגעי חרדה בעת אירוע חירום.

המודל נבנה ע"י ד"ר משה פרחי – ראש המסלול ללחץ, טראומה וחוסן בתל-חי, ומבוסס על מודל הפעלה, שאומץ ע"י צה"ל בכל הקשור לסיוע לנפגעי חרדה במערך הצבאי (ומיושם במקומות נוספים בעולם)  הפרויקט נבנה בשיתוף עם  ד"ר טל לוי ברגמן -  ראש האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, בלה גרשון מנהלת המחלקה להתנהגות האוכלוסייה בזמן חירום במשרד הבריאות וד"ר יוכי סימן טוב, ראש תחום חירום במשרד החינוך.

המודל העיקרי על בסיסו בנוי הפרויקט נקרא מודל מעש"ה – שהוא למעשה מושתת על 4 עקרונות פשוטים להתערבות מידית במצבי חירום:

מ- מחויבות – האדם המסייע צריך ליצור מחויבות בקרב נפגע החרדה, מחוייבות המעניקה תחושת בטחון. לדוגמא, ניתן לומר לנפגע: "אני איתך ולא הולך לשום מקום".

ע – עידוד – עידוד לפעילות יעילה.  במקום להרגיע את הנפגע, לתת לו כוס מים ולהרחיק אותו מהזירה – יש לעודד אותו לפעול כדי לסייע לעצמו ולסביבה, ע"י הוראות פשוטות שמטרתן להפעיל אותו בהקשר של האירוע. יש לגרום לו לפעול בעצמו, לעזור לאחרים ולהפוך אותו מקורבן למסייע. לדוגמא: במצב של אירוע דקירה ניתן לומר לאדם הנפגע:  "תרכז את האנשים שנמצאים סביבך ותדאג לכך שכולם יתקשרו עכשיו הביתה להודיע שהם בסדר".

ש- שאלות מחייבות מחשבה – ערוץ התקשורת עם הנפגע צריך להיות ערוץ שכלי ולא ערוץ רגשי. לא לעודד את הנפגע להביע את רגשותיו במהלך האירוע ואחריו. יש להימנע מלומר לנפגע בעת האירוע:  זה בסדר שאתה מפחד, נרגש ובוכה. כן אפשר לומר: תספור ותאמר לי כמה אנשים נמצאים סביבך עכשיו, או כמה זמן אתה מחכה לאנשים שיבואו לקחת אותך. כלומר, שאלות שמחייבות הפעלת מחשבה ולא הפעלת הרגש.

ה- הבניית האירוע והדגשה שהאירוע הסתיים. באירוע חירום לדוגמא, מומלץ לומר לנפגע: "לפני 2 דקות היה פיצוץ, עכשיו יש כאן הרבה כוחות הצלה המגישים עזרה, האירוע הסתיים. עכשיו הכל כבר מאחורינו !"

על בסיס מודל זה צולמו 4 סרטוני הדרכה בהם מככבים הסטודנטים מהמסלול ללחץ, טראומה וחוסן בתל-חי. כל סרטון ממחיש את אחד מעקרונות מודל מעש"ה. סרטונים אלה יועלו באתר משרד הבריאות ובערוצי התקשורת השונים.

בנוסף לכך, במסגרת פרויקט זה ובמימון משרד הבריאות, החלו החודש ד"ר משה פרחי, הסטודנטים ובוגרי המסלול ללחץ, טראומה בתל-חי, להפעיל את תכנית מח"ר – מנהיגות, חוסן וקהילה, במהלכה הם מעבירים שיעורי הדרכה בבתי הספר התיכוניים, לכיתות ט'-יב' ברחבי הארץ ומכשירים את המורים והתלמידים להענקת סיוע ראשוני ע"פי עקרונות מעש"ה.

לדברי ד"ר משה פרחי: " ישנם מחקרים המצביעים על כך שהתערבות ראשונית ממוקדת בסמוך מאוד לאירוע מפחיתה באופן ניכר את הסיכוי לפתח תופעות פוסט טראומתיות בהמשך. בנוסף לכך, הענקת סיוע ראשוני, כבר בשטח, מסייעת לאדם לחזור לתפקודו הקודם ומפחיתה את הצורך בהתערבויות מקצועיות נוספות בין אם במסגרת בתי החולים ובין אם במסגרות הקהילתיות השונות. דבר זה כמובן חוסך למדינה כספים רבים.

האדם שחוזר לתפקודו  הרגיל, חוזר במהירות למשפחתו ולילדיו וזה הכי חשוב, כי ברגע שאדם נפגע כל המשפחה שלו נפגעת".