לימודים | מערכת חשיפה לצפון | 25.02.2015

תכניות לימוד חדשות במרכז מדע ודעת למחוננים במכללה האקדמית תל-חי

מרכז מדע ודעת למחוננים, במכללה האקדמית תל-חי פותח שעריו השנה לכ- 230 תלמידים מחוננים וכ- 300 תלמידים מצטיינים ומציע מספר תכניות לימוד חדשות וייחודיות.

חלק מהתכניות המגוונות המופעלות במרכז מיועדות לתלמידים מחוננים, בוגרי המרכז (מכיתות י'- י"ב) במטרה לסייע להם בטיפוח היכולות, בהעצמה אישית ולאפשר להם כניסה ללימודים אקדמאיים במסגרת המכללה האקדמית תל-חי ומסגרות אחרות. תכנית בוגרים שהחלה לפעול לראשונה השנה, מיועדת לתלמידים שסיימו את לימודיהם במרכז, ובמוקדה העשרה לימודית חווייתית, באמצעות סדנאות אורח של מרצים מומחים בנושאים שונים, סיורים לאתרים מרתקים ומפגשים עם בוגרי מרכזי מחוננים ממקומות אחרים בצפון, כמו: כרמיאל, שלומי ועמק הירדן. כך לדוגמה, במסגרת זו חוו הבוגרים הדרכה לימודית בבירעם העתיקה, סיור בסאסא ההיסטורית, סיור במוזיאון האומנות בקיבוץ ברעם, עברו סדנת קדרות, למדו בסדנת בישול ומדע ועוד. לבוגרי המרכז מוצעות גם תכניות המאפשרות להם להשתלב בלימודיים אקדמיים בשני מסלולים, האחד – שילוב בקורסים אקדמיים על פי בחירתו האישית של התלמיד והשנייה לימודים במסגרת תכנית מוכנות לאקדמיה (מול"א) המציעה לימודים אקדמאיים בתכנית המותאמת לבני הנעורים, יחד עם תלמידים מוכשרים אחרים מהצפון.
תכנית נוספת הפועלת זו שנה שנייה במרכז, היא תוכנית נאס"א לחקר ולמידה בתחומי האסטרונומיה והחלל. השנה לומדים בתכנית 22 תלמידים מכיתות ח' – ט', מעבר לשעות הפעילות הרגילות של המרכז. בסוף השנה יוזמנו משתתפי התכנית לקחת חלק במשלחת מרכזי המחוננים למחנה החלל הבינלאומי בבלגיה. במחנה שימשך 10 ימים יפגשו התלמידים מתל-חי עם תלמידים מחוננים נוספים מהצפון ועם תלמידים מארצות אחרות, וילמדו על תכנית החלל הבינלאומית תוך חווייה המערבת התנסות אישית וקבוצתית בנושאים מתקדמים בתחום.

אחד הנושאים המעוררים התרגשות וגאווה בקרב כל השותפים לו, הוא תכנית המצטיינים לתלמידים דוברי ערבית במרכז מדע ודעת תל-חי. תכנית זו שהחלה שהופעלה לראשונה בשנה שעברה, עם 30 תלמידים, זכתה להצלחה רבה וכוללת כיום מעל 60 תלמידים המגיעים ללימודים במרכז מדי שבוע, מהכפרים הדרוזים ברמת הגולן וממקומות אחרים בצפון. זוהי תכנית יחידה מסוגה בארץ הפועלת במרכז מחוננים ומצטיינים בנגזר היהודי והיא כוללת קורסים מגוונים מכל תחומי הדעת, המועברים על ידי מורים מקצועיים שרבים מהם דוברי ערבית. במהלך התכנית נחשפים בהדרגה התלמידים לשפה העברית. בשנה הבאה צפוי פרויקט דגל זה לצמוח למעל 100 תלמידים והשפעתו האזורית כבר מורגשת.