מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 08.12.2014

ביום ראשון תחנך תחנת חקר לפיזיקה וטכנולוגיות מתקדמות

הדבר הבא בעולם המדעים, יצור עצמי ומתקדם באמצעות מדפסות תלת מימד יאפשר לתלמידים וחוקרים צעירים מכל האזור לפתח ולייצר מגוון רחב של מוצרים בעצמם.

העתיד כבר כאן: ביום ראשון הקרוב יחנוך המרכז האקדמי לנוער ע"ש סידני וורן, במכללה האקדמית תל-חי, בשיתוף עם מיזם העשרה ומצוינות מדעית האזורי שמוביל אשכול גליל מזרחי, את תחנת החקר החדשה לפיזיקה וטכנולוגיות מתקדמות בבי"ס הר וגיא . התחנה החדשנית, אחת מחמש תחנות חקר לנוער שהוקמו בגליל המזרחי בשנה האחרונה,, כוללת מדפסות תלת מימד, אשר ישמשו תלמידים  וסטודנטים מכל אזור הגליל המזרחי בתהליכי הניסוי והחקר השונים, במסגרת לימודיהם.

מדפסות התלת-מימד הן טכנולוגיה חדשנית שהבשילה מאוד בשנים האחרונות, והמאפשרת להדפיס מגוון רחב של מוצרים. מדפסות מתקדמות אלה הן חלק מתחנת החקר שהקימו המכללה האקדמית תל-חי ואשכול גליל מזרחי בבית הספר התיכון הר וגיא. מרחב ה – XLN הוקם בשותפות פרויקט XLN של מכון ראות והודות לתרומת שותפות חוף אל חוף קנדה- אצבע הגליל, מגבית קנדה,. בתחנה יבצעו תלמידי האזור ביחד עם מוריהם וצוות מומחים בתחום פעילויות חקר מדעי בנושאים שונים בפיזיקה וטכנולוגיה מקדמת כדוגמת: מיקרואלקטרוניקה, תקשורת אל-חוטית ועוד. תחנה זו משרתת גם את הקהל הרחב ולאחרונה נפתחו בה שני קורסים בשעות אחר-הצהריים: קורס לילדים ולהורים שעוסק בתכנון ובבניית משחקים וקורס נוסף בנושא היזמות שבו יחשפו המשתתפים למגוון האפשרויות האינסופיות הטמונות בטכנולוגיה התלת-מימד.

לדברי שי זוהר, מנהל מרחב ה-XLN : "הטכנולוגיה המתקדמת של מדפסות התל-מימד מוכיחה שהשמים הם לא הגבול באמצעות המדפסות הללו ניתן להדפיס כל דבר העולה על הדעת: החל מצעצועי פלסטיק, דרך מוצרי מזון, טקסטיל בהתאמה אישית ומדויקת, בתים, ואפילו וירוסים. שימוש במדפסות אלה נעשה, בין היתר, גם לצורכי רפואה, כשהיום ניתן, לדוגמא, לסרוק לפני ניתוח לב פתוח את ליבו של החולה, להדפיס במדפסת תלת-מימד לב זהה לחלוטין ללב המקורי וכך להתאים בדיוק רב את הניתוח ואת הטיפול הדרוש לאדם החולה.. "

תחנת החקר לפיזיקה וטכנולוגיה היא, כאמור, אחת מחמש תחנות חקר שהוקמו בגליל המזרחי במסגרת מיזם המדעים האזורי: במכללה האקדמית תל חי פועלת תחנת חקר נוספת העוסקת בנושא החלב (תזונה) וביוטכנולוגיה. תחנת חקר בנושא מים פועלת במכללת כנרת,  תחנה בנושא מדעי הסביבה והחקלאות פועלת במכון לחקר הגולן, ותחנה במדעי הבריאות/רפואה בפקולטה לרפואה בצפת.

מיזם מדעים האזורי – "העשרה ומצוינות במדעים וטכנולוגיה", הוקם במטרה לאפשר לבני הנוער החיים בגליל המזרחי לפתח את הפוטנציאל הטמון בהם ללימודי חקר, מדע וטכנולוגיה. ייחודה של התכנית היא התגייסותם של 15 הרשויות, מכוני מחקר, אוניברסיטאות ומכללות, מעבדות ומפעלים לטובת המיזם שבמסגרתו ילמדו כחמישים אלף ילדים מדעים ומחקר ברמה הגבוהה והנגישה ביותר.