מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 22.04.2014

יומן מסע: המסע ללונדון – המשלחת מתל-חי 2014

"קמים מוקדם ליום ארוך ומלא הפתעות. עלינו על רכבת לאדינבורו בסוקלטלנד. הדרך מדהימה ויפה. ירדנו מהרכבת יצאנו מהתחנה ונוף מדהים התגלה לפנינו…טירות וארכיטקטורה מדהימה, בתים ישנים ואוטנטיים. הגענו לאוניברסיטה שלהם. לתדהמתנו מצאנו שם בר מטורף. ממש כל יום מסיבה פה". מתוך יומן המסע ללונדון, קריאה מהנה!

"יום שלישי 10 בבוקר. יוצאים לדרך אחרי חודשיים מדהימים של הכנה וציפייה. הרבה מחשבות מתרוצצות בראש, ואף אחד לא יודע למה לצפות. פעם ראשונה שיוצאת משלחת מתל חי למקום אחר בעולם כדי להכיר מקרוב סטודנטים יהודים ממדינה אחרת. לנסות להכנס לעולמו של סטודנט יהודי שגר במדינה כאשר הוא מיעוט בקרב הסטודנטים. זהות יהודית? זאת הכותרת של המשלחת. מה באמת יהיה בלונדון? אף אחד לא יודע, הדרך לשדה תעופה אפופה בקסם מסתורי שאופף את חברי המשלחת…. על מה נדבר איתם? איך זה הולך להיות? האם שאלת הזהות בכלל מעסיקה אותם? האם אמור להיות לנו קשר בכלל עם סטודנטים מחוץ לישראל רק בגלל שהם יהודים? הרי לנו זה כל כך ברור הדברים האלה, אנחנו גרים בארץ שהיא מדינה יהודית, אנחנו לא אמורים להתמודד עם השאלות האלה. אני מזמין אתכם למסע מופלא ברחבי לונדון וסקוטלנד….דרך החוויה המדהימה שעברנו שם, ארז פוסקלינסקי, הדר צפריר, עודד וילסון וגבי ורקל.

יום שלישי 9 בערב ואנחנו נוחתים בלונדון. יצאנו וחיכתה לנו בחוץ האחראית של המשלחת מטעם האנגלים. שעובדת בארגון הujia וקיבלנו לוח זמנים לשאר היום.

קמים מוקדם ליום ארוך ומלא הפתעות. עלינו על רכבת לאדינבורו בסוקלטלנד. הדרך מדהימה ויפה. ירדנו מהרכבת יצאנו מהתחנה ונוף מדהים התגלה לפנינו…טירות וארכיטקטורה מדהימה, בתים ישנים  ואוטנטיים. הגענו לאוניברסיטה שלהם. לתדהמתנו מצאנו שם בר מטורף. ממש כל יום מסיבה פה. נפגשנו עם הסטודנטים . הסטודנטים היו מגלזגו שהיא עיר בסקוטלנד. היה מפגש מעניין מאוד. עשינו סבב וכל אחד הציג את שמו ואיזה עיר בארץ הוא הכי אוהב. הרוב אמרו תל אביב וירושלים. אחר כך עשינו פעילות שקשורה בסוגיות בחברה הישראלית. התחלקנו לקבוצות שכל אחד מחברי המשלחת הוביל. פיזרנו כל מיני תמונות שמשקפות כל מיני בעיות ודיברנו עליהם. היה ממש מעניין לראות למה הם התחברו ולמה לא. הכרנו קצת בשיחות אישיות והצגנו את מכללת תל חי ומה אנחנו עושים שם . כל אחד מאיתנו עם העשייה החברתית שלו. הכרנו אחד את השני יותר לעומק . שאלנו איך הם מרגישים ללמוד שם…איך הם מרגישים חברתית ומה היו רוצים לשנות. הם סיפרו לנו שיש ארגון שאחראי על כל הסטודנטים בבריטניה שקצת דומה להתאחדות הסטודנטים שלנו. ויש להם סניפים בכל אוניברסיטה כמו אגודות הסטודנטים שלנו. שתפקידם להקים חברה יהודית בקמפוס שתתן מענה לסטודנטים היהודיים בקמפוס מכל הבחינות. ומסתבר שזה מאוד חשוב שם. יש מקומות שמרכז הפעילות זה ארוחות יום שישי וכל נושא השבת. מסתבר שפעם בשנה יש את שבוע האפרטהייד נגד ישראל הכובשת מצד הסטודנטים המוסלמים וכל מי שמצטרך אליהם ואחת המשימות שלהם זה גם לתת מענה לאירועים האלה ולנסות להסביר את ישראל באופן אחר.

הסטודנטים מחכים לנו. היה מאוד מרגש לפגוש אותם. שכחתי להזכיר קודם שדיברנו איתם בסקייפ בתהליך ההכנה אז היה מאוד מרגש לפגוש אותם במציאות. הם עשו לנו סיור באוניברסיטה. די מטורף. מספרייה שפתוחה 24 שעות עד למועדון ריקודים, שירותי כביסה ומה לא. אין סיבה לצאת מהקמפוס . יש הכל בפנים. בנוסף, לכל ענף ספורט יש מתקן מיוחד משלו בקומפלקס ענק של בריכות מכוני כושר ומה שלא תעלו על דעתכם. למרות שהתלהבנו מהאוניברסיטה. באדינבורו נראה לנו שכאן היינו אמורים ללמוד. הלכנו למקום הפגישות של החברה היהודית בקמפוס . עשינו שיחה קצרה ומעניינית ושאלנו הרבה שאלות על החיים שלהם בקמפוס ובכלל . מעניין לראות שדווקא שם הם מספר מועט של סטודנטים יהודים ומאוד מרגישים את הצורך בקהילה ובשייכות. כאשר כולם בסביבתם זרים. הם מארגנים הרבה אירועים באמת מתוך כוונה ליצור לעצמם קהילה. אחר כך הלכנו לדירה של אחד מהם והמשכנו בשיחות. עלו כל מיני נושאים מגוונים מנושאי לימוד משותפים ועד סיפורים שונים. יצאנו לפאב השכונתי והיה מאחד מאוד.

יוצאים לסיור באוניברסיטה בברמינגהם. שוב אוניברסיטה ענקית מרשימה ביותר. מבנים היסטוריים מטורפים . בכניסה לאחד הבניינים יש פסלים של כל הפילוסופים מאפלטון ועד אריסטו. הזמנו את כולם לפעילות אחרי האוכל. החדר ליד שימש כבית כנסת. מסתבר שבאוניברסיטה הזאת יש חברה יהודית מאוד גדולה ששם הם גרים. ובית הלל מהווה את מרכז הפעילות היהודית בקמפוס. הם יוצאים הביתה פעם בחודש בערך. מי שמארגן את הארוחות ומבשל זה הם בעצמם. מעניין מאוד . יצרו לעצמם קהילה .עשינו איתם משחקים יותר מאוחר והיה נחמד מאוד. היו גם הרבה שיחות בלתי פורמאליות שהעלו שאלות מאוד מענייניות. מעניין לראות שהמציאות בעצם דוחפת יהודים בגולה להתאחד וליצור לעצמם מקום של בטחון שיוכלו להתארגן בו ולקיים שיחות ודיונים על מה שקורה להם. וליצור איזשהו מקום שיהיה לסטודנטים יהודים נוח להיות בו ויהווה עבורם מקום בטוח.