מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 30.03.2014

מהמכללה האקדמית תל חי אל מאיץ החלקיקים בשוויץ

עשרה מורים לפיזיקה מהצפון חזרו לאחרונה ממאיץ החלקיקים השוכן ליד ג'נבה, שוויץ כחלק מתוכנית עידוד לימודי הפיזיקה בחטיבות העליונות המתקיימת במרכז האקדמי לנוער במכללה האקדמית תל חי ובמסגרת מיזם העשרה ומצוינות במדעים שמוביל אשכול גליל מזרחי, ובמימון קרן יק"א וקרן טראמפ.

"מאיץ החלקיקים נחשב לפסגת ההישגים הטכנולוגיים והמדעיים אליה הגיע המין האנושי" אמרה השבוע ד"ר שירית ברוך, רכזת הפיזיקה במרכז האקדמי לנוער בתל-חי. במשך מספר ימים ביקרה המשלחת, שכללה 32 מורים לפיזיקה מכל רחבי הארץ, במאיץ ובמהלכם שמעה הרצאות מרתקות ממדענים העובדים במקום וסיירה בחלקים שונים של המאיץ. מטרת הנסיעה הייתה להבין את אופן פעולתו של מאיץ החלקיקים, ולקבל את הידע וכלי ההנחיה הנדרשים לצורך ליווי תלמידים בתהליכי חקר ובכתיבת עבודות בתחום חלקיקים אלמנטריים.

ד"ר ברוך: "המאיץ פרוש על שטח של 60 קמ"ר, בנייתו ארכה 8 שנים ובכל שנייה מתנגשים בו 600 מיליוני פרוטונים, הנעים במהירות של מיליארד קמ"ש. ביקור ייחודי זה מקנה למורים ידע וניסיון אותו יוכלו לחלוק עם תלמידיהם. כבר במהלך הסיור החל צוות המורים בתכנון סדנאות ופרויקטים של חקר לתלמידים ובכתיבת חומרי לימוד על בסיס הביקור. המורים מסכמים את הביקור כמעורר השראה, וכבר מתכננים את הביקור הבא במאיץ – הפעם ביחד עם התלמידים".

דודי כפרי, מורה לפיזיקה מבי"ס הר וגיא מוסיף: "לקראת הביקור במאיץ החלקקים, הציפיות שלי היו גבוהות, ועדיין צרן התעלתה על כל הציפיות. אלו היו 4 ימים אינטנסיביים, שבהם שמענו הרצאות בפיזיקה מתקדמת מהבקר עד הערב – ועדיין ביקשנו מכל מרצה שיישאר עוד קצת ויסביר משהו נוסף… רק מלהיות שם התמלאנו באנרגיות. מהרגע שהתחלנו להסתובב במקום המדהים הזה, כל הזמן ניסיתי לחשוב איך אני יכול להביא לפה את התלמידים שלי הלומדים פיזיקה כדי שיוכלו להגיע וממש להרגיש לאיזה מקום מופלא המדע יכול להתפתח, לקבל תחושה של מה באמת עומד מאחורי החישובים בחשמל ובמגנטיות".

ביקור זה הוא אחד מתוך מגוון תוכניות בתחום המדעים שמוביל אשכול גליל מזרחי והמרכז האקדמי לנוער בתל חי.

בימים אלה, נמצאת בעיצומה ההרשמה לתוכנית היוקרתית "מדעני וממצאי העתיד", שתחל לפעול כבר בקיץ הקרוב במרכז האקדמי לנוער בתל-חי. התכנית מיועדת לבוגרי כיתות ח' ומטרתה לטפח קבוצה ייחודית מדעית טכנולוגית, דור חדש של ממציאים ומדענים בישראל, בעלי יכולת הובלה וחוש אחריות -חברתי. התוכנית עוסקת בתחומים שונים של חקר מדעי, אשר מתבצע במעבדות המחקר בגליל עם טובי החוקרים והמומחים בארץ התוכנית משלבת לימודים אקדמיים בתחומי המדעים לצד עבודה במעבדות מחקר ובחברות תעשייה עתירות ידע. להרשמה ניתן לפנות למרכז האקדמי לנוער בתל-חי.