אנשים | מערכת חשיפה לצפון | 11.03.2014

והזוכה בפרס "גור אריה" הוא – יותם רשף

מיזם המדעים של אשכול גליל מזרחי נושא פירות: יותם רשף בוגר המרכז האקדמי לנוער בתל-חי ובוגר הישיבה התיכונית חספין זכה בפרס "גור אריה" לשנת תשע"ד.
עוד בנושאים: ,

מיזם המדעים שאותו מפעיל אשכול גליל מזרחי באמצעות המכללה האקדמית תל חי, מכללת צפת ומכללת כנרת נושא כבר את פרותיו הראשונים וניתן לראות בני נוער מהאזור שמגיעים להישגים מרשימים. יותם רשף, מהישוב נטור שבגולן ובוגר הישיבה התיכונית חספין, זכה בפרס "גור אריה" היוקרתי על עבודת החקר שביצע במסגרת פרויקט עבודות הגמר של המרכז האקדמי לנוער במכללה האקדמית תל-חי, ברמת 5 יחידות לימוד, בהדרכתה של ד"ר חנה פרנקל. מידי שנה מוגשות כ-400 עבודות גמר, בנושאים שונים על ידי תלמידים מהמנהל ההתיישבותי, מכל הארץ. מתוך העבודות המצטיינות (ציון מעל 95) נבחרות 10 העבודות המצטיינות ביותר לקבלת פרס גור אריה. בעבודתו בדק יותם את יכולתו של הצמח עדשת מים זעירה (Lemna Minor) לשמש כביואינדיקטור וסנן של מתכות כבדות במים ובכך לשמש כמטהר מים על ידי קליטת המתכות.

יותם רשף

לדברי ד"ר פרנקל: "בין מזהמי המים הנפוצים והמזיקים ביותר נמצאות המתכות הכבדות, שקשה להוציאן מן המים באמצעים פשוטים וקונבנציונאליים. לכן יש ניסיונות לפיתוח שיטות שונות לטיהור המים מהמתכות, ביניהם טיהור בעזרת צמחי מים. צמח מים שנמצא יעיל לטיהור הוא עדשת המים הזעירה (Lemna minor). מטרת המחקר של יותם הייתה לבדוק את יעילותו של הצמח בניקוי מים מהמתכות נחושת, אבץ ועופרת.

יותם איתר בית גידול טבעי של הצמח, ממנו נלקחו צמחים בריאים ומים מהמקור ששימשו לניסוי. שני חלקי הניסוי היו מבוססים על מערכת דומה, בה הושהו צמחים בכלים שבנוסף למי הנחל הוספו למים מתכות בריכוזים שונים. בניסוי ראשון נבדקו סימני תגובה של הצמח למתכת, ובניסוי שני נבדקה קליטת המתכת בצמח. מהמחקר הסיק יותם, כי לצמח עדשת המים הזעירה יש יכולת אינדיקציה למתכות שנבדקו, שכן הוא מראה סימנים בולטים ביותר לעין כמו כלורוזה, נמק ונשירת שורשים, בנוסף, נראתה מגמת קליטה של המתכות בצמחים. ממצאי המחקר הצביעו על כך שהצמח יכול לשמש כביואינדיקטור ומטהר מים יעיל למתכות הכבדות נחושת, אבץ ועופרת.

חשוב לציין כי במוסדות החינוך בגולן מפעילה מועצה אזורית גולן את תכנית "חקר ברמה" אשר משלבת פדגוגיה חדשה של למידת חקר בבתי הספר היסודיים והתיכוניים ותכנית זו השתלבה עם מיזם המדעים של אשכול גליל מזרחי שפועל במכללת תל חי.
פרס "גור אריה", מוענק מידי שנה על ידי המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי במשרד החינוך, במטרה לעודד תלמידים במוסדות החינוך שבפיקוחו – בתי ספר אזוריים וכפרי נוער – להכין עבודות גמר ברמת 5 יח"ל בתחומי דעת שונים הקרובים לליבם. הפרס ניתן על שם המחנך ישראל גור-אריה ז"ל שראה את פסגת ההוראה והלימוד בעבודתם העצמית של התלמידים.

עבודתו של יותם הוגשה לתחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל שתתקיים בחודש מאי בחסות הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב. בתחרות זו משתתפים תלמידים שכתבו עבודות בנושאי מים (כמו שימור ניטור טיהור וכדומה) ומטרתה לעורר מודעות לשימור מקורות המים בקרב בני נוער.