מה חדש? | מערכת חשיפה לצפון | 23.12.2013

ד"ר אביהו רונן – זוכה פרס יד ושם לספר מחקר על השואה

המכללה האקדמית תל-חי גאה לבשר על זכיית ספר המחקר על השואה של ד"ר אביהו רונן בפרס הבינלאומי של מרכז "יד ושם" בירושלים. בראש חבר השופטים של הפרס עומד פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה ביד ושם.

ד"ר אביהו רונן, מרצה במכללה האקדמית תל-חי ובאוניברסיטת חיפה, הוא הזוכה בפרס הבינלאומי של מרכז "יד ושם" בירושלים, לספר מחקר על השואה. ד"ר רונן יקבל  את הפרס, מענק בסך 8000 דולר, בטקס שיתקיים בירושלים. זו השנה השלישית להענקת הפרס הקרוי על שם אברהם מאיר שוורצבאום לזכר משפחתו שנרצחה בשואה. בראש חבר השופטים של הפרס עומד פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה ביד ושם.

"הדבר החשוב בחיי הוא כרם שלום, עד היום זו הזהות העיקרית שלי – אני איש כרם שלום "המיתולוגית", ייסדנו אותה, כגרעין ראשון של בני קיבוצים, והיינו למעשה הקיבוץ היחיד בשמאל החדש. אחרי עשור נגמרה ההרפתקה, החבורה התפוררה בגלל ויכוחים בין הרדיקלים לבין הממסדיים, אני ניסיתי להיות בין שני המחנות, אך במהרה מצאנו את עצמנו, המעטים שנשארו, במעמד של "זקני הקיבוץ" רק עם החניכים. לא רציתי להיות זקן בן שלושים ולא רציתי לחזור לקיבוץ ותיק. עזבתי והתחלתי ללמוד הסטוריה ופילוסופיה ומאז אני ממשיך לנסות להגשים בצורה זו או אחרת את הנושאים שאני מאמין בהם".

ד"ר אביהו רונן מקבל את הפרס על ספרו "נידונה לחיים: יומניה וחייה של חייקה קלינגר (הוצאת ידיעות ספרים ואוניברסיטת חיפה 2011 ) שבו הוא מגולל את סיפורה של אמו, ניצולת שואה, שתיעדה ביומניה התנגדות המחתרת היהודית בפולין והתאבדה לאחר עלייתה לארץ. שופטי הספר התרשמו כי הספר שוזר מחקר קפדני של פרשיות בשואה עם ייצוג מעמיק ורגיש של סוגיית ההתמודדות עם השואה במדינת ישראל בעשורים הראשונים לקיומה.